Waarschijnlijk ben je al even bezig met het vergelijken van websitebouwers (ook wel content management systeem genoemd) en heb je inmiddels verschillende namen voorbij zien komen. WordPress vs Wix zijn twee van dit soort websitebouwers en beiden hebben verschillende functionaliteiten. Welke websitebouwer je nodig hebt hangt af van jouw wensen en eisen. In dit artikel neem ik je mee langs beide bouwers en lees je welke bouwer voor jouw website het beste is.
Wat is een websitebouwer?
Als je nog niet eerder een eigen website hebt gebouwd dan is het niet meer dan logisch dat je niet helemaal weet waar je moet beginnen. Toen ik jaren geleden mijn eerste website bouwde (voor een schoolopdracht) had ik ook geen idee wat ik aan het doen was. De eerste stap is uitzoeken wat je precies nodig hebt.
Vroeger was het bouwen van een website niet voor iedereen weggelegd. Je moest kennis hebben van HTML en CSS en misschien Javascript om je site werkend te krijgen. Tegenwoordig gaat het gelukkig een heel stuk makkelijker, want er zijn verschillende contentmanagementsystemen.
De meeste van deze systemen maken gebruik van een visuele interface, waardoor het een stuk makkelijker is om een mooie pagina te bouwen. Hiervoor werk je met een bestaand thema, waarbinnen je jouw eigen content toevoegt. Zo kun je makkelijk zelf tekst en afbeeldingen toevoegen.
Sommige websitebouwers werken volledig met een drag and drop editor, waarbij je onderdelen naar een bepaalde plek kan slepen. Andere systemen geven juist wel weer de mogelijkheid om aan de achterkant nog zelf dingen aan te passen (vaak met behulp van HTML of CSS). Dit is ontzettend fijn voor ondernemers die wat meer te zeggen willen hebben over hun website.
Goed, nu je wat beter weet wat een websitebouwer is kunnen we terug naar de kern: WordPress vs Wix.
Wix
Laten we beginnen met Wix. Dit werd opgericht in 2006, als eerste grote opvolger van WordPress. Het is vooral bekend geworden door zijn reclames. Het platform staat bekend om de makkelijk te gebruiken drag and drop editor. Je kunt gratis gebruik maken van Wix door een URL op een subdomein te nemen, maar het is ook mogelijk om Wix te hosten op een eigen URL. Dan ga je naar een betaald plan.
Bij Wix kun je kiezen uit twee verschillende editors. Een klassieke editor en de Wix-ADI (Artificial Design Interface). De ADI is ontworpen om zo makkelijk mogelijk te zijn in gebruik, en heeft daardoor niet heel veel opties. De klassieke editor is iets uitgebreider en lijkt meer op de WordPress editor.
Voordelen Wix
- Veel gratis thema’s beschikbaar.
- De thema’s zijn onderverdeeld in portfolio, blog, persoonlijke website. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk een thema kunt vinden dat bij je past.
- Makkelijk te gebruiken editor.
- Je kunt makkelijk extensies toevoegen (zoals een chatfunctie, forum enz.).
Nadelen Wix
- De drag and drop editor is beperkt in gebruik.
- Wanneer je niet tevreden bent over je thema is het lastig om hier zelf kleine aanpassingen in te doen.
- Het is niet mogelijk om uitgebreide aanpassingen te doen in de blogeditor.
- SEO technisch kun je je website minder goed optimaliseren dan een WordPress website.
- De mobiele versie is lastig aan te passen, afhankelijk van het thema dat je hebt gekozen.
WordPress
Dan de volgende stap in WordPress vs Wix: WordPress. Zelf maakte ik mijn eerste WordPress website in 2012, maar het content management systeem WordPress bestaat al sinds 2003. Het begon als een websitebouwer voor blogs, maar wordt inmiddels ook veel gebruikt door bedrijven. Het voordeel van WordPress is dat de mogelijkheden eindeloos zijn.
Er zijn twee verschillende versies van WordPress, en voor de duidelijkheid behandel ik deze hier ook even kort. Er ontstaat namelijk nogal eens verwarring hierover.
WordPress.com
Via WordPress.com kun je jouw website hosten op een subdomein van WordPress. Dit is gratis, en biedt je niet de complete mogelijkheden die WordPress.org wel biedt. Het is ook mogelijk om een hostingabonnement af te sluiten via WordPress.com, maar dit kan ik niet aanraden. De kosten liggen hoog terwijl de mogelijkheden niet heel uitgebreid zijn. Mijn advies: kies voor WordPress.org.
WordPress.org
Het content management systeem WordPress is hier gratis te downloaden en te implementeren op een eigen gehoste URL. Je kunt meteen gebruik maken van alle mogelijkheden die WordPress te bieden heeft en als je een beetje handig bent met HTML en CSS kun je zelfs nóg veel meer.
Voordelen WordPress
- Bijna alles is mogelijk met WordPress, zeker wanneer je kunt coderen.
- Er zijn duizenden gratis thema’s beschikbaar.
- Daarnaast zijn er ook duizenden gratis plugins beschikbaar om extra functionaliteiten toe te voegen aan je website.
- SEO-technisch kun je grote stappen zetten met je WordPress website.
Nadelen WordPress
- Het gebruik van WordPress kan een beetje overweldigend zijn. Als je niet bereid bent om tutorials te kijken kan het lastig zijn om alle aspecten snel te begrijpen en te gebruiken.
- Als je geen verstand van coderen hebt kan de hoeveelheid toegevoegde plugins snel uit de hand lopen. Dit kan je website trager maken of voor problemen zorgen.
- Het is oorspronkelijk gebouwd voor bloggers, en dat merk je nog steeds in de interface.
WordPress vs Wix; welke is beter?
Welke websitebouwer beter is, WordPress vs Wix, daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Persoonlijk ben ik meer fan van WordPress, vanwege de mogelijkheden. Maar voor ondernemers die niets begrijpen van websites en die graag makkelijk willen beginnen kan ik me voorstellen dat Wix een makkelijkere optie is.
Het belangrijkste om hierbij te onthouden is dat het altijd lastiger is om een website op een later moment over te zetten naar een ander besturingssysteem dan om er meteen mee te beginnen. Het kan gevolgen hebben voor de vindbaarheid in de zoekmachines, en laten we vooral ook denken aan hoe het voor jou als ondernemer voelt om ineens een andere interface te moeten gebruiken.
Mijn advies: start meteen met WordPress. Er zijn genoeg tutorials online te vinden die je uitleggen hoe je content toevoegt in het systeem. En twijfel je over het maken van je eigen website in WordPress, dan kun je altijd Claasen Communicatie inschakelen. Ik heb namelijk verschillende mogelijkheden voor je. Zo kun je zelf jouw website bouwen, met een beetje hulp van mij. Of ik bouw jouw website voor je. In beide gevallen eindig je met een fijne website en kun je direct aan de slag met ondernemen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!