Bovenaan komen in Google. Iets wat elke ondernemer wil. Want wanneer je hoog in de zoekmachines staat komen er meer bezoekers naar jouw website. Die bezoekers kun je vervolgens weer omzetten in betalende klanten, en wie wil er nou niet meer klanten? Bovenaan komen in Google staat ook wel bekend als SEO (Search Engine Optimization). Maar wat is zoekmachineoptimalisatie? En hoe zet je het nou succesvol in? Die vragen beantwoord ik hier.
Geen zin om zelf je teksten te optimaliseren? Schakel Claasen Communicatie in voor de optimalisatie!
Wat is zoekmachineoptimalisatie?
In het Engels heet het SEO, in het Nederlands zoekmachineoptimalisatie. In beide talen komt het op hetzelfde neer: het optimaliseren van je website voor de zoekmachines. En dan voornamelijk voor Google, gezien 96% van de internetgebruikers deze als zoekmachine gebruikt.
Bovenaan in Google staan zorgt ervoor dat je website vaker gezien wordt, geeft meer vertrouwen (want meer naamsbekendheid) en bovendien is het nog gratis ook. We noemen de zoekresultaten die met behulp van SEO zijn bereikt ook wel organische zoekresultaten. Het gaat hierbij enkel om de gratis verkregen posities in Google.
SEA, oftewel: advertenties
Verwar het dan ook niet met Search Engine Advertising (SEA). Hiermee sta je ook bovenaan in de zoekmachines, maar dan betaald. Deze resultaten staan vaak nog boven de organische zoekresultaten. Soms zie je ook wel eens blokken met advertenties onderaan de pagina of in een snippet aan de zijkant.
Bij de betaalde resultaten staat altijd aangegeven dat het een betaald resultaat is. Dit wordt vaak aangegeven met de tekst ‘advertentie’ of wanneer je op mobiel kijkt ‘adv.’.
Waarom is zoekmachineoptimalisatie belangrijk?
Het klinkt misschien als heel veel moeite en nóg iets waar je je mee bezig moet houden. Naast het opstellen van offertes, het doen van de administratie, het bijhouden van je website, het doen van de marketing. Maar je vindbaarheid in de zoekmachines is een essentieel onderdeel en zou ik zeker niet overslaan.
Hoe hoger je in de zoekmachines staat, hoe meer kliks je krijgt. Dat is misschien al wel duidelijk. Maar wist je ook dat de posities 1-3 (op de eerste pagina van de zoekresultaten) 75% van het totale aantal kliks krijgen? Onderaan de eerste pagina (posities 9 en 10) klikt nog maar 2-3% van de bezoekers door. Het is dus niet alleen zaak om op die eerste pagina te komen, maar vooral om hoog op die pagina te komen.
Daarnaast zit er ook nog eens een groot verschil tussen de 1e en 2e positie, namelijk 7%. Hoe hoger jouw positie, hoe meer bezoekers.
On page en off page factoren
Zoekmachineoptimalisatie bestaat uit heel veel verschillende onderdelen. Enkele zijn wat makkelijker om invloed op uit te oefenen, en enkele zijn wat lastiger. We noemen de verschillende onderdelen on page en off page factoren.
On page factoren
Dit zijn de factoren die je het makkelijkste zelf aan kunt passen. On page factoren zijn namelijk onderdelen die zich op je website bevinden. De on page factoren zijn ook de onderdelen die als eerste gecontroleerd worden bij een SEO-check. Je kunt hierbij denken aan:
- Title tag & meta-omschrijving
- Alt tags van afbeeldingen
- Grootte van de afbeeldingen
- Dichtheid van je zoekwoorden
- Rijke content (dus niet alleen tekst, maar ook video, podcast enz. enz.)
Off page factoren
Dit zijn onderdelen die zich niet op je website bevinden en daardoor soms lastiger te beïnvloeden zijn. Bij off page factoren kun je denken aan:
- Linkbuilding
- Gastbloggen
- Social media
Waar moet je beginnen?
Zoals je ziet zijn er nogal wat factoren om rekening mee te houden. En hier zijn ze nog niet eens allemaal genoemd. In totaal houdt Google namelijk rekening met zo’n 200 verschillende factoren, die niet allemaal bekend zijn. Begin in ieder geval met de volgende onderdelen:
Zoekwoordenonderzoek
Voor je van start gaat doe je een zoekwoordenonderzoek. Je kunt nog zoveel content maken, maar als niemand zoekt naar de informatie die jij gedeeld hebt krijg je geen bezoekers. Wanneer je weet welke termen jouw doelgroep gebruikt kun je daarop inspelen.
Technische optimalisatie
Zorg ervoor dat zoekmachines jouw website kunnen vinden, dat deze logisch is ingedeeld, snel laadt en gebruikersvriendelijk is. Natuurlijk wil je dit niet alleen voor de zoekmachines, maar zeker ook voor jouw gebruiker!
Content
Tijd om killer content te maken. Schrijf teksten, maak video’s, neem een podcast op. Weet je niet zo goed waar je over moet schrijven? Schrijf artikelen waarin je veelgestelde vragen beantwoordt. Of geef een kijkje achter de schermen. Let erop dat jouw content niet teveel overlapt met eerdere geschreven content. Ook zijn er voorwaarden voor de lengte van een tekst, het aantal keer dat je een zoekwoord noemt enz.
Linkjes verzamelen
De volgende stap bestaat uit het verzamelen van backlinks. Dit kan op verschillende manieren. Meld je bijvoorbeeld aan voor relevante startpagina’s of schrijf gastblogs voor relevante websites. Ook kun je een linkruil voorstellen. Let wel op dat je kwalitatieve links ontvangt, van goede websites. Anders doet het meer kwaad dan goed.
Denk ook aan het onderhoud
Zoekmachine optimalisatie is niet iets wat je eenmalig doet en waarna je er geen omkijken meer naar hebt. Het is belangrijk om je website te blijven optimaliseren en te onderhouden. Vergeet dus niet om hier tijd aan te besteden.
Per stap uitleg krijgen over hoe je deze voor jouw bedrijf in kunt zetten? Volg dan de online training de basis van SEO en krijg een concreet stappenplan dat je direct zelf uit kunt voeren.
WordPress gebruiker? Download dan deze plugin
Een hele fijne plugin die je helpt bij jouw zoekmachineoptimalisatie is de Yoast plugin. Deze is te downloaden voor het CMS WordPress en werkt met het idee van een verkeerslicht. Je hebt namelijk groene, oranje en rode bolletjes. Je schrijft jouw tekst, vult alle gegevens in en de plugin bekijkt of je tekst geoptimaliseerd is voor de zoekmachines.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!