Wat is Pinterest nou precies? Hoe werkt dat? Het zijn vragen die ik regelmatig hoor. Wanneer je, zoals ik, al bijna 10 jaar actief bent op Pinterest vergeet je soms hoe lastig het ontdekken van een nieuw platform kan zijn. Wat betekenen termen als bord, impressies, bereik en wat kun je ermee? In dit artikel lees je meer over wat Pinterest is en hoe het precies werkt.

Wat is Pinterest?

Pinterest valt officieel onder de noemer social media, maar is eigenlijk meer een visuele zoekmachine. Maandelijks heeft het zo’n 416 miljoen actieve gebruikers en daarmee is het een minder groot platform dan bijvoorbeeld Facebook (3 miljard actieve gebruikers) of Instagram (1 miljard actieve gebruikers).

Het platform bestaat voornamelijk uit (lange) afbeeldingen en een enkele video. Hierbij plaats je een omschrijving waarbij je ook gebruik kunt maken van enkele hashtags. Het verschil met andere social media kanalen is dat Pinterest niet gericht is op interactie. Ja, je kunt een berichtje achterlaten onder een pin, maar dit wordt niet veel gedaan. Dat je er niet steeds bovenop hoeft te zitten scheelt je enorm veel tijd.

Pins gaan véél langer mee

Bovendien gaan pins veel langer mee dan berichten op andere kanalen. Waar een berichtje op Facebook na ongeveer een half uurtje is verdwenen op de tijdlijn, en bij Instagram zelfs al na 10 minuten, gaat een pin gemiddeld zo’n 3-4 maanden mee. Dat heeft alles te maken met het feit dat Pinterest meer een zoekmachine is dan een socialmediakanaal. Daarnaast heeft Pinterest een ander groot voordeel dat andere platformen niet hebben. De koopintentie ligt bij Pinterest veel hoger. En daar kun je als ondernemer van profiteren.

Een account aanmaken

Om met Pinterest te kunnen beginnen dien je een account aan te maken. Daar zijn twee opties voor: een persoonlijk of een zakelijk account. Beide opties zijn gratis en wanneer je Pinterest zakelijk in wilt zetten raad ik je aan om te kiezen voor een zakelijk account. Je hebt dan namelijk een aantal extra voordelen en inzichten die je anders niet hebt.

Je profiel

Belangrijk bij het aanmaken van een account voor Pinterest is dat je jouw profiel zo compleet mogelijk invult. Vul je website in, maak een goede weergavenaam en accountnaam en vergeet ook niet je biografie in te vullen. Dit zijn de eerste dingen die jouw potentiële klanten zien wanneer ze jouw account bezoeken, dus zorg dat ze een zo compleet mogelijk beeld krijgen.

Wat is Pinterest en hoe werkt het?

Voorbeeld: op de trouwblog Loves 2 Love vind je bruiloft inspiratie, dat komt duidelijk naar voren uit de titel en biografie.

Hoe werkt Pinterest?

Bij het aanmaken van jouw account vraagt Pinterest naar jouw interesses. Geef hier minimaal 5 interesses aan. Dit zorgt ervoor dat Pinterest jouw startpagina kan vullen met interessante content. Daarnaast kun je andere accounts volgen, waarna hun content ook verschijnt op jouw startpagina. Afbeeldingen (ook wel pins genoemd) die je interessant vindt kun je vervolgens bewaren om deze op een later moment nog eens te bekijken.

Dat bewaren doe je op een bord. Zie dit als een digitaal moodboard, dat bewaard wordt op jouw profiel. Je kunt zoveel borden aanmaken als je zelf wilt. Het is handig om verschillende borden aan te maken voor verschillende onderwerpen, zodat het overzichtelijk blijft. Maak bijvoorbeeld 1 bord dat helemaal gericht is op badkamers, en een ander bord dat helemaal gericht is op slaapkamers.

Wat is Pinterest?

Nu heb je een duidelijk beeld van wat Pinterest precies is én hoe jij het het beste kunt inzetten. Wacht niet langer en maak direct je account aan! En heb je vragen? Stel ze dan vooral. Dat mag in een reactie hieronder (zodat anderen er ook nog wat van kunnen leren) of stuur me een WhatsApp. En volg je mij al op Pinterest?

Pin dit voor later

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.