In dit artikel geef ik je side hustle tips. Online extra geld verdienen naast je baan, vanuit huis. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar er zijn echt meer dan genoeg mogelijkheden om online geld te verdienen. Doe je dit naast je huidige baan, dan noemen we dat een side hustle. In dit artikel geef ik je tips om een (of meerdere) online side hustles te starten.

Kanttekening: er zijn nog veel meer mogelijkheden voor side hustles, echter richt ik me in dit artikel enkel op de side hustles die vanuit huis en met enkel een internetverbinding kunnen plaatsvinden.

Waarom een side hustle starten?

Waarom zou je eigenlijk een side hustle willen starten? Is een baan, hobby en misschien een gezin niet al genoeg? Voor sommigen wel, maar voor veel mensen is een side hustle een stap die ze graag willen zetten. Om van hun hobby iets te maken dat geld oplevert, en misschien verandert hun side hustle daardoor uiteindelijk wel in een fulltime baan. En voor die mensen zijn deze side hustle tips!

Waarom online geld verdienen?

Jaren geleden begon ik mijn blog en las toen al veel over manieren om online geld te verdienen. Dat leek me vooral heel spannend, maar ook ik heb nu verschillende online producten in mijn webshops. Doordat je producten online zijn heb je geen vaste basis nodig, en kun je dus locatie onafhankelijk werken. Iets waar mijn generatie (en de generatie na mij) veel mee bezig is. Een side hustle die je vanaf overal ter wereld kunt uitvoeren? Beter kan niet!

Side hustle tips 1: Affiliate marketing

Zeg nou zelf, ben jij geneigd om een product of dienst eerder aan te schaffen als je van een bekende of een influencer hoort dat dit hét product is dat je moet hebben? Ik wel! En dat is waar affiliate marketing op draait. Wanneer iemand een product koopt dat jij hebt aanbevolen krijg jij een klein percentage van de winst. Dat wordt gemeten door speciale linkjes, die vaak verzorgd worden door een affiliate netwerk.

Wil jij als publisher aan de slag met affiliate marketing? Dit zijn veelgebruikte netwerken:

Voor affiliate marketing heb je in principe geen eigen platform nodig, alhoewel dit voor veel netwerken tegenwoordig wel een vereiste is. Meer weten over het starten van een eigen blog of website? Lees de handleiding starten met bloggen.

Side hustle tips 2: Advertenties

Nog meer side hustle tips: wanneer je een eigen website hebt kun je overwegen om hier advertenties op te laten zien. Je kunt hiervoor samenwerken met een bedrijf, maar de makkelijkste manier is om hierbij gebruik te maken van Google Adsense of een vergelijkbaar systeem. Adsense installeer je door een stukje code toe te voegen aan jouw website. Daarna plaatst het systeem zelf advertenties op de juiste plekken en meet hoeveel deze bekeken worden en hoe vaak erop geklikt wordt. Voor een klik ontvang je iets meer dan voor een view. 

Bedenk wel dat je heel veel bezoekers op je website moet hebben om hier veel geld uit te halen. Adsense betaalt uit vanaf bedragen van €70,-.

Side hustle tips 3: Templates verkopen

Om templates te verkopen hoef je niet eens handig te zijn in Photoshop of InDesign. Met het gratis programma Canva kun je al hele toffe templates maken die je vervolgens aan kunt bieden via je eigen webshop of via een platform als Etsy.

Een mooi voorbeeld van zelf ontwikkelde templates zijn de Pinterest templates die je makkelijk kunt aanpassen naar eigen wens, verkrijgbaar in de Claasen Communicatie webshop.

Online side hustle tips: start met het verkopen van templates

Pinterest templates – €6.95

Side hustle tips 4: Werken als VA

Een Virtuele Assistent is iemand die bedrijven ondersteunt in bepaalde werkzaamheden, vanaf afstand. Dit werk kun je uitvoeren vanaf elke gewenste plek, zolang je maar een computer en internetverbinding tot je beschikking hebt. Het mooie aan VA’s is dat ze er in alle soorten en maten zijn. Zo zijn er VA’s die zich hebben gespecialiseerd in boekhouding, online marketing of copywriting. Waar ben jij goed in en ook niet onbelangrijk: wat vind jij leuk om te doen? Kun je deze skill aanbieden voor anderen?

Om als VA aan de slag te gaan heb je vrijwel niets nodig, maar een website en een inschrijving bij de KvK zijn wel handig.

Side hustle tips 5: Beleggen in crypto (of aandelen)

Ik ga echt niet pretenderen dat ik heel veel kennis heb van het beleggen in crypto of aandelen, ik ben er zelf pas heel recent mee begonnen. Maar nu ik net begonnen ben weet ik wel dat ik dit al veel eerder had moeten doen!

Met een negatieve spaarrente en inflatie is het niet meer interessant om je geld gewoon te laten staan op je spaarrekening. Terwijl jouw geld wel groeit wanneer je het belegt. Natuurlijk brengt beleggen altijd risico’s met zich mee, dus mijn advies: lees jezelf heel goed in voordat je hiermee van start gaat.

Side hustle tips 6: Je kennis delen in een e-book of cursus

Wat vind ik het ontzettend leuk om kennis te delen. Dat doe ik tijdens live workshops en trainingen, maar inmiddels is ook mijn eerste online training (Pinterest voor ondernemers) gelanceerd. Het voordeel van een online training is dat je hier meer mensen mee kunt bedienen dan met een live training. Om goed te kunnen werken met een groep vind ik het belangrijk dat deze niet te groot is. Terwijl bij een online training de deelnemers op hun eigen snelheid de lessen volgen, waardoor de groepsgrootte minder belangrijk is.

Bovendien maak je de training maar 1 keer, waarna je deze vele malen opnieuw kunt gebruiken. Toch is het niet helemaal zo dat je er geen werk meer aan hebt na het creëren. Een online training heeft ook regelmatig een update nodig, zodat de informatie actueel is.

In plaats van starten met het geven van een online cursus kun je ook een e-book schrijven over een onderwerp waar jij expert in bent. Dit e-book kun je aanbieden via je eigen platform, maar ook via Bol.com of Amazon.

Side hustle tips 7: Dropshippen

De meningen over het fenomeen dropshippen zijn verdeeld, en dat is begrijpelijk. Dropshipping betekent dat jouw webwinkel geen eigen voorraad heeft, maar dat de leverancier waar jij je spullen inkoopt direct aan jouw klant levert. Dit zorgt ervoor dat je als webshop minder ruimte nodig hebt om je materialen op te slaan.

Niet iedereen is hier fan van, omdat er ook een beweging is ontstaan die dropshipt met producten van AliExpress. Vooral wanneer het om kinderspeelgoed gaat is dit een groot probleem, omdat dit vaak niet de benodigde keurmerken heeft. Ook zijn de eigenaren van deze webshops vaak niet thuis wanneer er problemen zijn. Toch staat dropshippen bij de side hustle tips, omdat er ook een eerlijke manier van dropshippen is.

Wil jij beginnen met dropshippen, let dan in ieder geval op het volgende:

 • Zorg dat je jouw producten van tevoren goed test.
 • Werk zoveel mogelijk met leveranciers uit Europa.
 • Denk eraan dat retouren wel bij jou terecht komen en dat jij verantwoordelijk bent voor de klantenservice.

Side hustle tips 8: Vragenlijsten invullen

Een andere manier om online geld te verdienen is door vragenlijsten in te vullen of reclamemailtjes te bekijken. Eerlijk is eerlijk, het levert over het algemeen niet superveel op. Maar als jij het niet erg vindt om vragen te beantwoorden of om op een paar mailtjes te klikken is het een makkelijke manier om wat extra geld te verdienen. Zelf deed ik dit vroeger via Euroclix, maar hier ben ik mee gestopt voor ik ooit de uitbetalingsgrens heb bereikt.

Side hustle tips 9: Cashback voor je boodschappen

Alhoewel je in Nederland niet zulke goede deals hebt als de koopjesjagers in Amerika kun je hier wel degelijk gratis boodschappen krijgen. Vaak moet je daarvoor zelf eerst het product aanschaffen en dan het bonnetje opsturen. Iemand die deze cashback acties ook altijd goed in de gaten houdt (en hier veel geld mee bespaart) is Minke van de blog Gierige Gerda. Ga haar zeker volgen want ze heeft hele goede tips!

Side hustle tips op een rijtje

Alle side hustle tips nog eens voor jou op een rijtje:

 • Word publisher en start met affiliate marketing.
 • Plaats advertenties op je website.
 • Maak templates of werkbladen en verkoop die.
 • Word Virtueel Assistent.
 • Start met beleggen (maar let op, dit kent risico’s!).
 • Maak een (online) cursus of e-book over een onderwerp waar je veel kennis van hebt.
 • Start met dropshippen (niet uit China!).
 • Vul vragenlijsten in.
 • Doe mee met cashback acties voor je boodschappen.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.