Binnenkort start de online training Pinterest voor ondernemers (15 maart) en ik geef jou vandaag vast een heel klein kijkje in de keuken. Normaal gesproken richt ik me altijd op wat je juist wél moet doen om succesvol te worden op Pinterest, maar nu leek het me wel eens leuk om te kijken naar dingen die je vooral niet moet doen. Vandaag dus de Pinterest don’ts op een rijtje.

Over de training

Ongeveer een jaar geleden gaf ik voor het eerst een masterclass over Pinterest. Het social media kanaal waar ik me het meest in thuis voel. Tijdens die masterclass, en degenen die daarna plaatsvonden, merkte ik dat veel ondernemers het platform eigenlijk niet zo goed kennen. En dat is echt ontzettend jammer, want voor heel veel branches is het dé perfecte tool om meer bezoekers en klanten binnen te slepen.

Zit jij in een van de volgende branches, dan mag jij Pinterest zéker niet overslaan als kanaal:

  • Interieur
  • DIY
  • Reizen
  • Bruiloften
  • Food

Het aantal vrouwen dat Pinterest gebruikt ligt een stuk hoger dan het aantal mannen. Dat betekent dat als jij vrouwen als doelgroep hebt je dit platform eigenlijk ook niet mag overslaan.

Ik kan nog wel honderd meer redenen noemen waarom je gebruik zou moeten maken van Pinterest, maar laat ik je in plaats daarvan de volgende vragen stellen:

  • Vind jij het lastig om nieuwe klanten aan te trekken?
  • Houd jij niet van (koude) acquisitie?
  • Heb je geen tijd voor alle verschillende social media kanalen?

Dan is de training Pinterest voor ondernemers écht iets voor jou. We starten in de 3e week van maart, maar je kunt nu alvast een ticket aanschaffen. Meer weten over de training en wat je allemaal gaat leren? Bekijk de training Pinterest voor ondernemers. Of lees hieronder eerst welke dingen je vooral niét moet doen en beslis daarna of je mee gaat doen.

Pinterest don’ts: de verkeerde afmetingen gebruiken

De ideale afmetingen van Pinterest zijn afbeeldingen in de verhouding 2:3, maar daarbij geven ze zelf ook aan dat ze het liefste afbeeldingen van minimaal 1000 x 1500 pixels zien. Gebruik je afbeeldingen in een kleiner formaat dan dat, dan heb je kans dat het slechter zichtbaar is op Pinterest.

Wat je al helemaal niet moet doen is horizontale afbeeldingen uploaden op Pinterest. Deze afbeeldingen doen het een stuk minder goed dan de verticale variant. Kies dus altijd (wanneer mogelijk) voor een verticale foto.

Ook de kwaliteit van de afbeelding is belangrijk. Niet alleen op Pinterest, maar overal. Een afbeelding van hoge kwaliteit met een duidelijke tekst of foto nodigt meer uit tot repinnen dan een afbeelding van slechte kwaliteit of met een onleesbaar lettertype.

Geen huisstijl hanteren

Een huisstijl zorgt er niet alleen voor dat je makkelijk herkenbaar bent, maar het geeft je ook houvast. Die huisstijl mag uniek zijn, maar let wel op dat je niet te veel kleuren en/of lettertypes door elkaar gebruikt. Dat zorgt voor onrust bij de kijker en maakt pins minder aantrekkelijk.

Pins aanpassen

Als je weet hoe je Pinterest in kunt zetten ben je misschien geneigd om je oude pins aan te passen en zoekwoorden toe te voegen. Doe dat niet. Het algoritme van Pinterest vindt dit helemaal niet fijn. Ben je ontevreden over de omschrijving van eerdere pins? Maak dan nieuwe pins met een betere omschrijving en deel die.

Verander ook de omschrijvingen van pins die je repint van anderen niet, want ook hier wordt Pinterest niet blij van.

Pins verwijderen

Hetzelfde geldt voor het verwijderen van pins. Doe dit alleen als het echt niet anders kan. Als de afbeelding bijvoorbeeld naar een niet-bestaande pagina verwijst. Heb je op dit moment een andere huisstijl dan toen je begon? Dat is geen reden om een pin te verwijderen.

Wanneer je een pin verwijdert verdwijnt hij namelijk niet alleen bij jou, maar ook bij iedereen die hem gerepind heeft. Ondanks dat jij misschien niet meer tevreden bent met het uiterlijk van de pin wil dat niet zeggen dat deze pin geen bezoekers meer naar je website brengt. Bezoekers die je dus misloopt wanneer je een pin verwijdert.

Wees niet creatief in je bordnamen

Ik ben helemaal voor creativiteit, maar niet in je bordnamen. Het is vooral belangrijk dat je borden goed gevonden worden. Het is dan ook veel beter om te focussen op zoekwoorden in je bordnamen, dan op originele namen.

Wil je jouw borden toch op laten vallen? Doe dat dan door bijvoorbeeld hoofdletters te gebruiken of een emoji te verwerken in de titel. Ga vooral GEEN spaties gebruiken. Wat denk jij dat beter gevonden wordt? Het bord ‘Pinterest voor ondernemers’ of ‘P I N T E R E S T’? Natuurlijk valt de tweede optie meer op wanneer je het profiel bezoekt, maar iemand die zoekt op de term ‘Pinterest tips’ gaat je zo niet vinden. Jammer, want je bord zou wel perfect geschikt zijn voor die gebruiker.

Stop met inconsistent zijn

Een Pinterest strategie gaat pas werken als je consistent bent. Wanneer je ‘af en toe’ eens een nieuwe pin upload zie je geen verschil in het aantal bezoekers naar je website. Kies een systeem dat bij jou past en houd hieraan vast. Als dat betekent dat je dagelijks maar 1 nieuwe pin upload, dan is dat nog altijd beter dan 1 dag 5 pins uploaden en dan 7 dagen niets plaatsen. Pinterest wil, net als andere social kanalen, dat je zo veel mogelijk tijd op het platform doorbrengt. Daarom is het beter om elke dag 10 minuten op het platform door te brengen dan om eenmaal een half uurtje bezig te zijn.

Bordomslag? Niet nodig

Een bordomslag is de afbeelding die zichtbaar is op je profielpagina bij het overzicht van al je borden. Je kunt ervoor kiezen om elk bord een soortgelijke omslag te geven, zodat het voor eenheid zorgt. Je kunt er ook voor kiezen om een afbeelding die op je bord gepind is op te slaan als bordomslag.

Het is niet nodig om voor alle borden een omslag te maken in dezelfde huisstijl. Dit is een tijdrovende klus wanneer je al veel borden hebt en bovendien zijn de afmetingen van een bordomslag anders dan die van de ideale pin. Mijn advies: eigenlijk is het niet nodig.

Daar staat tegenover dat wanneer je mijn Pinterest profielen bezoekt je ziet dat ik voor het ene account wél gebruik heb gemaakt van bordomslagen, en voor het andere account niet. Mijn reden? Op het ene account deel ik vooral afbeeldingen met tekst, waardoor deze niet zo geschikt zijn als bordomslag. Op het andere account deel ik ook regelmatig mooie afbeeldingen, die perfecte bordomslagen zijn. Kijk dus vooral ook naar je eigen situatie.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Pinterest-donts-bordomslagen.jpg

Pinterest don’ts: Pin niet alleen maar eigen content

Op Pinterest kun je zelf pins creëren, maar je kunt ook pins van anderen ‘repinnen’. Het liefste maak je alleen maar eigen pins, want die verwijzen door naar jouw website; precies waar jij de bezoekers naartoe wilt trekken. Maar Pinterest moedigt het repinnen van pins ook aan. Alhoewel nieuwe content tegenwoordig wel belangrijker is, is het nog steeds goed om rekening te houden met een verdeling van ongeveer 70% eigen content tegenover 30% content van anderen.

Vergeet dus niet om ook wat tijd in te plannen om content te repinnen, naast het maken van alle eigen content.

Groepsborden

Groepsborden waren een tijd lang de heilige graal van Pinterest. Wanneer je een passend groepsbord had gevonden kon je er donder op zeggen dat je exponentieel groeide. Tegenwoordig is dat een stuk minder. Logisch ook, want al snel werd er misbruik gemaakt van deze groepsborden door slimme bloggers en ondernemers.

Alhoewel groepsborden nog niet verdwenen zijn, zijn ze wel een stuk minder effectief. Ben jij al lid van een aantal groepsborden en werkt het goed voor je? Ga hier dan zeker mee door. Moet je nog op zoek gaan naar groepsborden, dan zou ik hier niet de tijd en energie die ervoor nodig is in steken.

Meer leren over Pinterest? Schrijf je in voor de training Pinterest voor ondernemers!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.