Tijdens mijn opleiding communicatie, waar ik 10 jaar geleden aan begon, twijfelde ik best veel. Kon ik dit wel? Was dit echt wat ik wilde? In mijn tweede jaar mocht ik een aantal vakken kiezen. Ik koos vrijwel direct voor het vak ‘content is king’ waar ik zou leren hoe ik een blog op kon zetten. Ik had al ooit geblogd, destijds vooral over dingen als mijn Eeyore verzameling (don’t judge me), en vond dat enorm leuk.
Het vak was toch een stuk lastiger dan ik van tevoren had bedacht, en ik haalde het dan ook met hakken over de sloot. Maar tijdens een van de lessen sprak content creator Yara Michels over haar blog en hoe ze deze succesvol had weten te maken. Ik was gegrepen. Dit wilde ik ook. Hier wilde ik mijn baan van maken.

Het liep anders

Maar het liep anders. Na mijn opleiding ging ik aan de slag als medewerker commercieel binnendienst. Voornamelijk omdat banen in de communicatie destijds dun gezaaid waren. Ik bleef in mijn vrije tijd af en toe bloggen op de blog die ik had aangemaakt voor die schoolopdracht. Voornamelijk in de categorie ‘lifestyle’, al wist ik toen nog helemaal niet dat dat zo heette.

In 2016 veranderde mijn leven compleet nadat ik door een onoplettende bestuurder van mijn fiets werd gereden. Ik lag in de prak. Letterlijk en figuurlijk. De weg naar een leven waarin ik weer kon werken, sporten en genieten was lang. Verdorie 5 jaar later weet ik dat ik er nog steeds niet helemaal ben.

Maar dat ongeluk wakkerde ook de liefde voor het schrijven opnieuw aan. Ik schreef over mijn herstel. Op mijn blog, en in verhaalvorm in een Word-documentje. Langzaam maar zeker merkte ik dat ik niet alleen maar bezig wilde zijn met wat ik had meegemaakt en verschoof mijn blog naar een ander onderwerp: trouwen. Zelfs de naam die ik al had paste perfect bij dit onderwerp: Loves 2 Love. Omdat iedereen van de liefde houdt.

Hier wilde ik voor gaan

Ik had er minder dan een jaar voor nodig om te beseffen dat ik er vol voor wilde gaan. En dat betekende dat ik het professioneel aan moest pakken. Een eigen website bouwen (iets waar ik toen écht nog geen kaas van had gegeten) en een vast publicatieschema. De schaarse energie die ik over had stak ik allemaal in mijn blog, met het idee dat ik er ooit misschien wel wat geld mee zou verdienen.

Dat geld verdienen ging allemaal lang niet zo snel als ik wilde, maar ondertussen leerde ik wel enorm veel over het bloggen. Inmiddels wist ik veel beter hoe ik in gevonden kon worden in de zoekmachines, hoe ik social media in kon zetten om meer bezoekers te trekken en vond ik het steeds minder eng om veranderingen te maken aan mijn website (geloof me, ik heb heel wat keren met zweethandjes geprobeerd mijn compleet gecrashte site te repareren).

Tijd om ondernemer te worden

In 2019 schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel en werd ik een ‘echte’ ondernemer. Ik zeg bewust ‘echte’, want ik voelde mezelf helemaal geen ondernemer. Wat vond ik het eng om de administratie en belastingaangifte te doen en om klanten aan te trekken.
Maar zoals altijd: van je fouten leer je. En 2 jaar later weet ik een stuk beter wat ik wil met mijn bedrijf, waar ik gelukkig van wordt en wat ideaal gezien ook nog eens geld naar binnen brengt. Gaat het altijd makkelijk? Nee, zeker niet. Het afgelopen jaar heb ik regelmatig met tranen in mijn ogen mezelf afgevraagd waar ik nou helemaal mee bezig was. Of het ondernemen wel voor mij weggelegd was. Of ik niet veel beter weer in loondienst kon gaan werken.

Toch waren er ook geweldig mooie momenten die ik nooit mee had kunnen maken als ik in loondienst was blijven werken. Zomaar een week vrijmaken om op workation te gaan naar Portugal, om daar geweldige inzichten op te doen én een prachtig land te leren kennen. Mijn werkplek naar de tuin verhuizen wanneer het zulk lekker weer is dat je eigenlijk niet binnen wilt blijven zitten. Locatieonafhankelijk werken vanaf de boot van mijn ouders, zodat ik tussen het werk door even een heerlijk koele duik in het water kan nemen. Midden op de dag even een uurtje gaan wandelen met de hond ‘because I feel like it’.

En dan het werk zelf: hoe blij ik word van het schrijven van een uitgebreid artikel vol tips en trucs. Hoe leuk ik het vind om bezig te zijn met het ontwikkelen van een mailfunnel. Het beantwoorden van vragen van andere bloggers en ondernemers op gebieden waar ik veel kennis van heb. Hoe leuk ik het vind om podcasts en video’s op te nemen (alleen dat bewerken is nog een dingetje).

Leuk? Makkelijk?

Is ondernemen makkelijk? Nee. Is ondernemen leuk? Ook niet altijd. Maar de vrijheid die het je oplevert is wél fantastisch. En hoe meer ik leer over ondernemen, hoe beter ik weet welke taken ik uitbesteed aan iemand die het wél leuk vindt en welke taken ik zelf blijf doen omdat ik er zoveel plezier uit haal.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.