Elke ondernemer wil bovenaan in Google staan. Want hoe hoger in de zoekmachines, hoe meer bezoekers je aantrekt. En die bezoekers kun jij vervolgens weer omzetten in klanten. Er zijn twee manieren om bovenaan te staan in Google: betaald en onbetaald. Betaald bovenaan staan noemen we ook wel SEA (Search Engine Advertising) en onbetaald noemen we SEO (Search Enige Optimization). In dit artikel ligt de focus op SEO, onbetaald gratis en langdurig meer bezoekers naar je website halen met behulp van zoekwoordenonderzoek. Klinkt goed, toch?

Hoe werken zoekmachines?

Om op de juiste manier met je SEO aan de slag te kunnen gaan is het van belang dat je een beetje begrijpt hoe de zoekmachines werken aan het verbeteren van de resultaten. Overigens praten we dan voornamelijk over Google, omdat dit wereldwijd de meest gebruikte zoekmachine is. Andere zoekmachines werken ongeveer hetzelfde.

Google heeft een crawler (een spider of bot) die het hele internet afstruint naar content. Deze crawler zet de gevonden informatie in een hele grote database die index wordt genoemd en rangschikt vervolgens de websites op volgorde van relevantie. Hiervoor gebruikt het een algoritme. Welke voorwaarden aan het algoritme vasthangen wordt nooit bekend gemaakt, maar meestal kan er een inschatting gemaakt worden van de verschillende onderdelen.

Het algoritme bepaalt welke websites de zoekvraag van de gebruiker het beste beantwoordt en deze websites krijgen een hogere plek in de zoekmachines. Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dus dat jij de vraag van de gebruiker zo goed mogelijk beantwoordt.

Bovenaan in Google

Er zijn een aantal onderdelen waarvan we weten dat deze belangrijk zijn om hoog te scoren in Google. Hieronder een paar dingen op een rijtje:

  • Laadtijd
  • Gebruikersvriendelijkheid
  • Kwaliteit van de content (teksten, afbeeldingen en video’s)
  • Relevante links naar je website (vanaf andere websites)
  • Het gebruiken van de juiste zoekwoorden (door middel van goed zoekwoordenonderzoek)

Laadtijd

Bij elke nieuwe update van Google wordt de laadsnelheid van websites nóg belangrijker. Er is dan ook niets zo vervelend als een langzame website en het kost serieus veel klanten. Wist jij dat de meeste bezoekers afhaken wanneer het langer dan 2 seconden duurt om een website te laden? Je kunt dus wel stellen dat een snelle website van levensbelang is. De snelheid van je website kun je controleren met behulp van verschillende tools:

Gebruikersvriendelijkheid

De gebruikersvriendelijkheid is ook een groot onderdeel van een goede website. Je wil dat bezoekers niet te veel hoeven te zoeken, maar automatisch naar de juiste pagina worden geleid en dat zij precies kunnen vinden wat zij zoeken. De gebruikersvriendelijkheid bestaat uit een hele hoop verschillende onderdelen maar dit zijn een paar belangrijke om rekening mee te houden:

  • Hoe vaak moet een bezoeker klikken voor zij op de juiste pagina terecht komen?
  • Kunnen zij in 1 oogopslag zien waar je website over gaat (vanaf de homepage)?
  • Zitten call-to-actions op logische plekken? Een product zonder ‘kopen/bestellen’ knop levert frustraties op.
zoekwoordenonderzoek

Kwaliteit van je content

Wanneer jouw artikel als titel heeft ‘De 7 ingrediënten van uiensoep’ en je vervolgens schrijft over je vakantie naar Griekenland is jouw content niet compleet. Zoekmachines rekenen je hierop af, want iemand die zoekt op ‘ingrediënten uiensoep’ zal het antwoord niet bij jou vinden. Het gebruik van de juiste zoekwoorden is dus erg belangrijk, waarover meer bij het zoekwoordenonderzoek. Maar goede content bestaat niet alleen uit teksten, ook afbeeldingen en/of video’s zijn belangrijk. Ook hiervoor geldt dat wanneer je foto’s van een taart bij een recept over uiensoep plaatst dit niet goed is voor je positie in de zoekmachines.

Relevante links

Het linken naar websites wordt door Google gezien als een belangrijke indicatie van de waarde van jouw website. Heb je veel backlinks (links van andere websites naar jouw website) dan stijg je in je relevantie. Er zijn immers veel andere websites die jouw website als belangrijk genoeg zien om hier naartoe te linken. Het verkrijgen van backlinks kan nogal een uitdaging zijn. Wil je serieus groeien is het echter wel belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Dat kan door gastbloggen, samenwerkingen aan gaan of gewoon steengoede content te schrijven die andere websites willen delen.

Zoekwoorden

Zoekwoorden zijn een heel belangrijk onderdeel van SEO. Op welke woorden zoekt een potentiële klant om een oplossing te vinden voor zijn of haar probleem? Als jij een artikel schrijft met als zoekwoord ‘SEO’ maar jouw lezer kent de term SEO niet en zoekt juist op ‘bovenaan in Google komen’, dan loop je elkaar mis. Terwijl je eigenlijk allebei hetzelfde bedoelt. Om ervoor te zorgen dat je allebei de juiste termen gebruikt is goed zoekwoordenonderzoek belangrijk. Bovendien kan het je verhelderende inzichten opleveren.

Bovenaan in Google met goed zoekwoordenonderzoek

Om te weten welke zoektermen jouw bezoekers gebruiken kun je het beste een zoekwoordenonderzoek uitvoeren. Voor het uitvoeren hiervan zijn verschillende tools die je in kunt zetten, maar het begint allemaal bij je eigen kennis. Maak een lijst met woorden waarvan jij denkt dat jouw bezoekers hierop zullen zoeken. Zijn er synoniemen? Zet die dan ook op de lijst. En maak je gebruik van vakjargon, ga dan ook voor de Jip-en-Janneke-versie. Na het brainstormen kun je gebruik maken van de volgende tools om meer zoekwoordenonderzoek te verrichten (gratis!):

Na het maken van de lijst kun je kijken naar hoe relevant de zoekwoorden zijn. Hoe vaak wordt er maandelijks gezocht naar jouw zoekwoord? Je kunt een artikel optimaliseren op een zoekwoord, maar als er maar 10 mensen op zoeken elke maand trek je niet direct heel veel extra bezoekers. Hier zit wel een maar aan, want in sommige gevallen kan het alsnog heel interessant zijn om te optimaliseren op een minder goed lopend zoekwoord. Want wanneer 9 van die 10 mensen die elke maand zoeken overgaan tot een aankoop, dan is het juist wél interessant om er content voor te creëren. Check dus ook de commerciële waarde van een zoekwoord. Lezers die zoeken op ‘Hoe kom ik bovenaan in Google’ zijn misschien nog in de beginnende fase terwijl ‘SEO-specialist Utrecht’ duidt op een concrete zoektocht naar een specialist.

Concurrentie op je zoekwoorden

Klinkt eigenlijk nog best haalbaar allemaal tot nog toe, niet? Toch is er een onderdeel dat nog best wel belangrijk is en wat we tot nog toe niet hebben besproken. De concurrentie. Want ook al zijn we allemaal uniek, je bent vast niet de eerste in jouw branche. Zo zijn er duizenden (miljoenen) andere tekstschrijvers dan ik, waarvan een groot gedeelte zich ook richt op zoekmachineoptimalisatie. Dat betekent dat de concurrentie op sommige zoekwoorden een stuk hoger is dan op andere termen.

Dit geldt vaak voor shorttail keywords. Dit zijn zoekwoorden die bestaan uit 1 tot 3 woorden. Je kunt je vast wel voorstellen dat er veel meer mensen zoeken op ‘SEO’ dan op ‘betere vindbaarheid in de zoekmachines’. Deze laatste is een voorbeeld van een longtail keyword. Dit zijn zoekwoorden die bestaan uit meer dan 3 woorden. De hoeveelheid mensen die maandelijks op een longtail keyword zoekt is misschien wel lager, maar vaak is de concurrentie ook een stuk lager. Waar je op een shorttail keyword met 1000 anderen op de eerste positie aast is dat bij een longtail keyword misschien met 100 mensen. Je kunt je wel voorstellen dat het dan een stukje makkelijker is om bovenaan te staan in Google.

Zoekwoordenonderzoek in Excel

Na het maken van een lijst met mogelijk interessante zoekwoorden en het onderzoek naar de hoeveelheid zoekopdrachten en concurrentie is het tijd om jouw zoekwoordendocument aan te maken. Dat kan heel makkelijk in een Excel overzicht, waar je alle zoekwoorden in plaatst waar jij op gevonden wilt worden. Start met de overkoepelende termen en voeg daarna de subzoekwoorden toe. Een voorbeeld:

Hoofdzoekwoord: SEO
Subzoekwoorden: bovenaan in Google, vindbaarheid in de zoekmachines, zoekmachineoptimalisatie

In dit document wil je misschien ook toevoegen hoeveel concurrentie er is en hoeveel er gezocht wordt op de opdrachten. Daarna kun je een plan maken met welke zoekwoorden je als eerste een artikel wil schrijven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.