Ben jij bekend met Linktree? Dit is een manier om meerdere linkjes op 1 pagina te zetten. Dat is vooral handig voor social media kanalen zoals Instagram, TikTok of Reddit, waar je maar 1 linkje kwijt kan in je profiel. Maar door Linktree te gebruiken loop jij een hele hoop websiteverkeer mis, en de kans om te meten waar de meeste interesse bij jouw gebruikers ligt. En dat is jammer! Gelukkig is er een gratis Linktree alternatief, en daarover vertel ik je graag meer.
Waarom heb je Linktree (of een alternatief) nodig?
Op Instagram kun je een swipe up toevoegen in je stories, dat betekent dat gebruikers omhoog kunnen swipen om een website te bekijken die je wilt delen. Deze functie is pas beschikbaar wanneer je meer dan 10.000 volgers hebt. Ook in advertenties en producten is het mogelijk om een link toe te voegen, maar er zijn meer dan genoeg ondernemers en bloggers die graag een pagina willen delen en die niet voldoen aan deze voorwaarden.
TikTok biedt ook niet de mogelijkheid om linkjes in je video of omschrijving toe te voegen, enkel in je profiel. In je filmpjes wil je misschien wel verwijzen naar een pagina of naar een ander social media kanaal. Om verwarring te voorkomen is het dan fijn om de link in je profiel niet elke week aan te hoeven passen naar de pagina die je op dat moment wil delen. En daar komt dat gratis alternatief voor Linktree dan om de hoek, dit maakt je leven zo veel makkelijker.
Voor- en nadelen van Linktree
Voordelen:
- Je kunt meerdere websites en links promoten
- Je kunt in een oogopslag kijken hoeveel mensen op de link hebben geklikt
- In de pro-versie kun je het logo verwijderen (en meer statistieken inzien, mensen die op je link hebben geklikt retargeten enz.)
Nadelen:
- Weinig mogelijkheden om jouw huisstijl toe te voegen
- Bezoekers gaan niet rechtstreeks naar je website
Omdat bezoekers eerst naar Linktree gaan en pas daarna doorklikken naar je eigen website mis je een hele hoop informatie. Die informatie zou je dus wel kunnen krijgen met een betaald abonnement, maar met dit gratis Linktree alternatief is het eigenlijk helemaal niet nodig. Wat is het alternatief dan? Het maken van een landingspagina op je eigen website! Ik leg je uit hoe je dat doet.
Gratis Linktree alternatief: landingspagina
Ken je de term landingspagina al? Zo niet, hier een korte uitleg. Een landingspagina is een pagina op jouw eigen website. Bezoekers worden hier naartoe geleid vanuit bijvoorbeeld een advertentiecampagne, social media kanalen zoals Instagram of TikTok of in sommige gevallen zelfs wanneer een bezoeker vanuit het menu doorklikt naar een pagina. Het doel van een landingspagina is de bezoeker overhalen tot een aankoop, tot een inschrijving of tot een andere actie (bijvoorbeeld het doorklikken naar de pagina waar je jouw bezoeker naartoe wilt leiden).
Daarom is het belangrijk dat je landingspagina zo min mogelijk afleiding heeft. Veel landingspagina’s hebben bijvoorbeeld ook geen menu, want dit geeft je bezoeker kans om weg te klikken. Zelf heb ik een landingspagina waar je wel het menu kunt zien, omdat het grootste doel is de bezoeker door te laten klikken naar een ander onderdeel van de website. Het voordeel van zo’n landingspagina is dat je de statistieken hiervan terug kunt zien in je eigen Google Analytics account, maar ook dat je er andere meetsystemen op los kunt laten. Op die manier kun je veel gerichter kijken hoe je pagina presteert.
Stap voor stap een landingspagina maken in WordPress
Er zijn verschillende manieren om landingspagina’s te maken. Je kunt hiervoor betaalde opties gebruiken, maar er zijn ook gratis opties. Ik noem er twee: Convertkit (een mailprogramma met een optie tot het maken van landingspagina’s), wat betaald is en Elementor. Deze laatste is gratis te gebruiken en heeft een pro-versie die betaald is. In de gratis versie heb je al veel mogelijkheden, in de betaalde nog veel meer.
Uiteraard is het ook mogelijk dat jouw thema een eigen page builder heeft, deze kun je dan vanzelfsprekend ook gebruiken. Begin in ieder geval met het aanmaken van een nieuwe pagina.
Maak voor elk onderwerp dat je wilt belichten een nieuw blok aan. Je kunt dit bijvoorbeeld in de vorm van een button doen. Op mijn eigen landingspagina heb ik buttons voor onder andere de blog, het aanvragen van een offerte, het downloaden van een gratis checklist en nog een paar buttons. Het voordeel van deze buttons is dat ze niet dagelijks of wekelijks aangepast hoeven te worden. Mijn landingspagina is overigens gebouwd met de pagebuilder die bij mijn thema ingebouwd zit.
Vergeet niet af en toe de pagina te controleren en te kijken of alles nog up to date is. En om de link toe te voegen aan de profielen waar je ze voor wilt gebruiken. Mijn advies: voeg de pagina niet toe in je menu. Op die manier kun je ook goed kijken hoeveel bezoekers er via de landingspagina op je website zijn beland.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!