Op sommige momenten blijft er weinig tijd over om te bloggen. Wanneer je veel werk voor klanten hebt, je aan vakantie toe bent of om wat voor reden dan ook. Hoe belangrijk het ook is om tijd te maken om nieuwe content te produceren en zo je vindbaarheid in de zoekmachines oftewel SEO te verbeteren (lees ook: wat is SEO?), soms kan het even niet. Ook met bestaande content kun je meer bezoekers trekken en je SEO verbeteren. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Niet voor beginnende bloggers

Ben jij een paar maanden geleden pas begonnen met bloggen en heb je nog niet zoveel content online staan? Dan heb jij nog niet zoveel aan dit artikel. Voor beginnende bloggers geldt dat je nog even door moet zetten. Maar ben jij al wat langer bezig en heb je content die het ooit heel goed deed, maar inmiddels misschien een update kan gebruiken?

Veel artikelen hebben een ‘spike of hope’. Dit betekent dat kort na het plaatsen van het artikel er veel bezoekers zijn, maar dat deze na een tijd afnemen tot (bijna) 0. Dat komt omdat je het artikel kort na plaatsen vaak op zoveel mogelijk plekken deelt. Maar wanneer je dat niet meer doet verdwijnt het artikel in de krochten van je archief. Veel bezoekers komen niet verder dan de homepage of 2e pagina van je archief. Ze zien je goede content dan dus niet, en dat is zonde! In sommige gevallen is een update niet eens nodig, en kan het artikel zo opnieuw gedeeld worden via social media, of je nieuwsbrief.

Oude artikelen updaten om SEO te verbeteren

Sommige content is niet meer actueel en heeft een update nodig voor deze opnieuw gedeeld kan worden. Misschien is de content nog wel actueel, maar gebruik je nu een andere schrijfstijl. Bekijk altijd per artikel wat je zou kunnen toevoegen. Bijvoorbeeld:

  • Nieuwe informatie
  • Artikel in videovorm
  • Artikel in podcastvorm
  • Infographic
  • Afbeeldingen

In sommige gevallen hoef je maar een paar dingetjes aan te passen, soms herschrijf je bijna het hele artikel. Op mijn trouwblog (Loves 2 Love) plaats ik regelmatig inspiratie artikelen. Hierin vind je bijvoorbeeld trouwschoenen, of trouwjurken onder een bepaalde prijs. Omdat mode regelmatig verandert en producten bijvoorbeeld uitverkocht zijn moeten deze artikelen met regelmaat geüpdatet worden. Bij deze artikelen zoek ik enkel nieuwe producten en verander ik verder niets aan de tekst. Dat betekent dat minder dan 50% van het artikel verandert, en daarom plaats ik dan boven- of onderaan het artikel ‘dit artikel werd geplaatst op … en ontving een update op …’.

Verander je meer dan 50% van het artikel, dan kan de publicatiedatum aangepast worden naar de huidige datum. Waarom pas bij meer dan 50%? Omdat Google herkent of het om nieuwe content gaat of niet. Wanneer je minder dan 50% aanpast en wel de datum veranderd zal Google hier dan ook niet blij mee zijn. En dat zorgt er niet voor dat je SEO verbeterd.

Maak een lijstjesartikel

Op social media wordt regelmatig gevraagd naar recepten, DIY’s of andere artikelen van bloggers. De vraagsteller wil graag een verzamelartikel maken met bijvoorbeeld allerlei recepten voor Kerstmis. Natuurlijk kun je zo’n lijstjesartikel ook maken met alleen maar artikelen van jezelf. Zo maak ik zelf elk jaar een artikel met de best gelezen artikelen van dat jaar. Dat zorgt er niet alleen voor dat ik snel nieuwe content heb (technisch gezien is het namelijk een nieuw artikel), maar het is ook nog eens goed om je SEO te helpen verbeteren. Intern linken zorgt er namelijk voor dat zoekmachines de content als belangrijk herkennen.

SEO verbeteren van oude artikelen

De SEO van vandaag is heel anders dan de SEO van een paar jaar geleden. Dat komt omdat zoekmachineoptimalisatie steeds in ontwikkeling is. Zoekmachines worden elke dag slimmer en trucjes werken steeds minder goed. Zo kon je een aantal jaar geleden nog heel makkelijk hoog scoren door het zoekwoord waar je op wilde scoren gewoon héél erg vaak in de tekst te verwerken. Of in de achtergrond van de pagina. Keywordstuffing noemen we dat, en dat werkt vandaag de dag absoluut niet meer.

Die veranderende regels zorgen er soms voor dat oude artikelen ineens niet meer voldoen aan de standaard van vandaag. En dat hoeft echt niets te zeggen over de kwaliteit van het artikel. Daarom is het goed om oude artikelen door te lopen en te kijken of er aanpassing nodig is.

Snap je niets van SEO?

Snap je nou helemaal niets van alles wat hier besproken is? Of weet je nog niet goed waar je moet beginnen met het verbeteren van je vindbaarheid? Dan is de training SEO voor beginners echt iets voor jou. Of geef het schrijven van goede blogs of teksten gewoon uit handen, dan heb je er echt geen omkijken naar.

Pin dit voor later

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.