Soms heb je een vraag waar je gewoon heel graag een antwoord op wil. Omdat je er zelf even niet uitkomt, omdat je geen idee hebt hoe nu verder of omdat je even een andere mening wilt horen. Deze vragen kun je me stellen wanneer je een ask me anything boekt, maar eens per maand beantwoord ik ook een vraag die je misschien hebt in deze nieuwe rubriek. Vandaag de volgende vraag:

“Een tijdje geleden ben ik begonnen met bloggen. Bij mijn blogs plaats ik foto’s, maar nu begreep ik dat dat niet zomaar mag. Hoe zit dat en waar kan ik foto’s vinden die ik wel mag gebruiken?”

Waarom je niet zomaar foto’s mag plaatsen

Een hele goede vraag! Allereerst: wat ontzettend tof dat je begonnen bent met bloggen. Het is inderdaad niet toegestaan om zomaar foto’s van het internet te plukken en deze te plaatsen op jouw eigen website. Dat komt omdat het copyright van een foto ligt bij de fotograaf. Je hebt dus toestemming van de fotograaf nodig om de afbeelding op jouw eigen website te plaatsen. Er wordt nog heel erg vaak gewoon een afbeelding geplaatst zonder die toestemming te vragen, maar eigenlijk steel je dan de foto van de fotograaf. Bekijk het eens met het vast wel bekende voorbeeld van de bakker: zou jij zomaar een brood meenemen zonder te betalen?

Nee natuurlijk niet, want je weet dat de bakker er hard voor heeft gewerkt om jou een vers brood voor te zetten. En dat geldt ook voor de fotograaf, die hard gewerkt heeft om zo’n mooie foto te maken.

Pas op voor hoge boetes

Bijna elke blogger maakt in het begin de fout om ‘zomaar’ wat afbeeldingen te kopiëren en te plaatsen op hun website. Ook ik wist toen ik begon met bloggen (inmiddels alweer 9 jaar geleden) helemaal niets van de regels over het plaatsen van afbeeldingen op mijn stukje internet. Gelukkig voor mij kwam ik erachter voordat ik een boete op de mat had, en heb ik alle foto’s tijdig vervangen. Wanneer je net begint met bloggen heb je waarschijnlijk nog niet zoveel foto’s op je blog, maar wanneer je al langer blogt kan het nog best een klusje zijn om alle foto’s te verwijderen.

Optie 1: maak eigen foto’s voor je blog

De beste optie voor het plaatsen van foto’s voor je blog is om de te plaatsen foto’s zelf te maken. Dan heb je de rechten en kan er niets misgaan. Maar als je over een onderwerp schrijft waar je misschien niet zo makkelijk foto’s bij kunt maken kan het lastig zijn om genoeg beeldmateriaal te verzamelen. Zo schrijf ik over trouwen op mijn trouwblog Loves 2 Love, en was het soms best lastig om als ongetrouwde vrouw boeiend beeldmateriaal te vinden.

Of misschien ben je wel geen goede fotograaf en vind je het lastig om mooie foto’s te maken. Gelukkig is dat in sommige gevallen nog wel op te lossen door een cursus fotograferen met je smartphone te volgen, of door veel YouTube video’s te bekijken. Misschien ben je daarna nog steeds geen topfotograaf, maar je leert er allicht iets nuttigs van.

Optie 2: koop foto’s (bijvoorbeeld via een beeldbank)

Om voldoende foto’s voor je blog te hebben kun je foto’s kopen. Je kunt bijvoorbeeld een fotoshoot doen waarbij jij en/of je product op de foto wordt gezet. Maar je kunt ook foto’s aanschaffen via een beeldbank. Zoals bijvoorbeeld Shutterstock of Adobe stockfoto’s.

Ik adviseer om in ieder geval eens per jaar foto’s van jezelf te laten maken die je kunt gebruiken op je website en social media. Mensen kopen van mensen, en daarom is het goed om je bedrijf een gezicht te geven.

Optie 3: ga voor gratis stockfoto’s

Gelukkig zijn er ook genoeg fotografen die hun foto’s gratis aanbieden. Vaak in ruil voor een vermelding van hun naam onder de foto. Zelf haal ik regelmatig foto’s van gratis beeldbanken. Bedenk wel dat iedereen deze foto’s kan gebruiken en dat er waarschijnlijk een hele hoop mensen zijn die dezelfde afbeeldingen gebruiken. Sommige stockfoto’s worden als standaard ervaren, en dat kan afbreuk doen aan je merk.

Toch heeft het gebruik van gratis stockfoto’s ook veel voordelen. Vooral voor beginnende bloggers of ondernemers is het fijn om voor weinig budget toch genoeg beeldmateriaal te hebben staan. Er zijn een hele hoop websites waar je gratis foto’s voor je blog vandaan kunt halen, maar dit zijn mijn favoriete websites:

foto's voor je blog - Pixabay

Optie 4: werk samen met een fotograaf

Wanneer een fotograaf jou toestemming geeft om foto’s te plaatsen is het geen probleem dat je deze plaatst op je eigen website. Je kunt bijvoorbeeld een styled shoot organiseren met andere ondernemers, zodat jullie allemaal de foto’s kunnen gebruiken op jullie websites.

Een styled shoot is een samenwerking tussen verschillende ondernemers om hun werk in de spotlight te zetten. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je nog niet zoveel klanten hebt gehad en je wel graag jouw werk op de foto wilt hebben. Of wanneer je nieuwe producten hebt en deze onder de aandacht wilt brengen.

Optie 5: embedden is wel toegestaan

Het embedden van foto’s voor je blog is wel toegestaan. Embedden betekent dat je de foto niet op jouw server opslaat, maar hem met behulp van een stukje code laat zien op jouw website. Het bronbestand staat dan nog steeds op de eigen pagina. Je kunt bijvoorbeeld hele Twitter- of Instagramberichten embedden, maar ook enkel foto’s. Vermeld wel altijd even waar je foto of bericht vandaan komt. Twijfel je of je de foto of het bericht mag embedden? Stuur dan de eigenaar van de foto een berichtje en vraag om toestemming.

Foto’s voor je blog

Dit waren de verschillende opties waar ik vaak gebruik van maak om foto’s op mijn blog te plaatsen. Welke optie gebruik jij het meest?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.