Soms heb je een vraag waar je gewoon heel graag een antwoord op wil. Omdat je er zelf even niet uitkomt, omdat je geen idee hebt hoe nu verder of omdat je even een andere mening wilt horen. Deze vragen kun je me stellen wanneer je een ask me anything boekt, maar eens per maand beantwoord ik ook een vraag die je misschien hebt in deze nieuwe rubriek. Vandaag de volgende vraag:

“Ik ben net begonnen als ondernemer en ik weet niet zo goed waar ik nu als eerste de focus op moet leggen. Ik hoor veel over SEO, maar wat moet ik dan precies doen?”

Hoera, een startende ondernemer!

Elk jaar stijgt het aantal nieuwe ondernemers in Nederland. Dat betekent dat steeds meer mensen de mogelijkheden zien die het ondernemerschap brengt, maar ook dat er steeds meer concurrentie is. Maar wees niet bang, er zijn meer dan genoeg klanten voor iedereen.

Bedenk je daarnaast dat iedereen ergens moet beginnen en dat elke ondernemer op het punt heeft gestaan waar jij nu staat. Het ontdekken, leren en gewoon maar wat proberen. Voor je de manier vindt die voor jou werkt kom je gewoon een paar manieren tegen die niét voor jou werken. Maar ik kan je wel alvast een paar tips meegeven.

En nu maar wachten op klanten

Je website staat, en jij leunt lekker achterover. FOUT. Voordat je website live gaat heb je een doel: het creëren van een goed converterende website. Potentiële klanten moeten weten wat ze bij jou vinden en waarom ze voor jou moeten kiezen. Maar als die website eenmaal staat is het verleidelijk om te wachten tot klanten vanzelf binnen komen rollen.

Maar potentiële klanten moeten wel weten dat je bestaat. En als jij nergens bekend maakt wat je te bieden hebt dan weet jouw potentiële klant niet dat je er bent.

Deel je kennis

Je bent niet voor niets begonnen met je bedrijf. Jij hebt ergens heel veel kennis van en wilt die kennis delen, een dienst aanbieden of je verkoopt een product waar je helemaal achter staat.

Mensen willen graag hun problemen oplossen. En om dat te doen stellen zij vragen. Via de zoekmachines, aan vrienden, bekenden en andere ondernemers of via social media. Zorg dat je aanwezig bent op deze kanalen om de vragen te beantwoorden. Bouw je (net als ik) websites en webshops voor klanten? Dan kun je lid worden van een Facebookgroep zoals Durf te vragen over Woocommerce of je eigen webshop. Daar stellen mensen regelmatig vragen waarvan ik weet dat ik ze ermee kan helpen.

Daarnaast is het goed om in beeld te zijn bij andere ondernemers. We helpen elkaar graag, en in veel gevallen zoeken ondernemers andere ondernemers die hun klanten verder kunnen helpen bij onderdelen die niet eigen expertise zijn. Op mijn website vind je bijvoorbeeld niets over het inzetten van SEA (advertenties), terwijl dat wel iets is wat vaak samengaat met SEO (zoekmachineoptimalisatie). Voor SEA verwijs ik door naar een andere ondernemer die er meer kennis van heeft, terwijl ik voor SEO wel opdrachten aanneem.

Waar moet je focus liggen als startende ondernemer?

Bloggen

Een van de manieren om goed gevonden te worden in de zoekmachines is bloggen. Door te bloggen kun jij vragen beantwoorden waar mensen op zoeken. Maar het heeft nog meer voordelen. Het laat aan potentiële klanten zien dat jij weet waar je over praat, dat je expert bent in jouw vakgebied. Daarnaast kan het je ook nog eens benoemingen in de media bezorgen.

Zorgen dat mensen weten van je bestaan

Ik noemde hem al eerder, mensen moeten weten dat je bestaat. En daar zijn heel veel verschillende manieren voor:

  • SEO (zoekmachineoptimalisatie)
  • Social media (Pinterest, Facebook, Instagram, Twitter, Tiktok, Snapchat enz)
  • SEA (advertenties)
  • Netwerkbijeenkomsten
  • E-mailmarketing
  • Folders of flyers uitdelen
  • (Koud) bellen
  • Een marketingbureau inschakelen
  • En nog veel meer

Vaak hoor ik dat ondernemers de acquisitie een lastig onderdeel vinden. De telefoon pakken en mensen zomaar gaan bellen staat vaak niet bovenaan ons lijstje. Gelukkig kun je ook met de andere manieren prima zorgen dat potentiële klanten weten dat je er bent. Mijn persoonlijke favorieten: bloggen, netwerkbijeenkomsten en e-mailmarketing. De blogs worden goed gevonden in zoekmachines, mits ze goed geoptimaliseerd zijn. Bovendien kun je voor blogs makkelijk verschillende Pinterestafbeeldingen maken. Pinterest is een visuele zoekmachine, waardoor je ook hier extra bezoekers en potentiële klanten uit kunt halen.

Meer lezen over hoe je Pinterest inzet? Lees dit artikel.
Meer lezen over wat SEO is en hoe het werkt? Lees dit artikel.

Bijt je niet vast in SEO alleen

Het is heel verleidelijk om je enkel en alleen op SEO te concentreren wanneer je net begint. Maar bijt je hier niet alleen in vast. Het kan namelijk even duren voor je jezelf terugziet in de zoekmachines. Er zijn manieren om dit te versnellen, maar alsnog verandert je positie in de zoekmachines dan vaak niet dezelfde dag. Bovendien zijn er een hele hoop punten waar Google op let om jouw website te ranken. Bijvoorbeeld de leeftijd van je website telt mee. Een website die al langer bestaat krijgt iets meer waarde dan een nieuwe website.

Ook houdt Google van websites die consistent verse content leveren. Schrijf jij dus een keertje een blog en blijft het daarna maanden stil? Dan zal die ene blog het verschil niet maken voor jouw vindbaarheid in de zoekmachines.

Dus waar kan ik nou het beste op focussen?

Ga vooral aan de slag met het produceren van content, doe dit consistent. En richt je hierbij vooral op het beantwoorden van vragen die je bezoekers kunnen hebben. Daarnaast is het slim om aanwezig te zijn op plaatsen waar je potentiële klanten uithangen. Op dit moment kunnen we nergens heen vanwege corona, maar normaal gesproken vind je misschien wel klanten op beurzen of congressen. Nu kun je deze mensen vinden op social media, en zijn er in sommige gevallen zelfs al online beurzen.

Begin daarnaast zo snel mogelijk met het opbouwen van een e-maillijst. De mensen die zich aanmelden voor jouw e-maillijst hebben de moeite gedaan om zich in te schrijven en willen graag meer van je horen. Hoeveel beter wil je het hebben?

 

Jouw vraag ook behandeld zien tijdens een Ask me anything? Stel je vraag hieronder in de reacties, neem contact met me op of als je een blogvraag hebt kun je die ook stellen in de Facebookgroep.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.