Beginnen met bloggen is leuk, maar ook spannend. Waar moet je je eerst op richten? Van andere bloggers hoor je waarschijnlijk goedbedoelde tips, maar je weet nog niet hoe je deze toe moet passen. In dit artikel vind je 13 tips voor beginnende bloggers zodat jij een knallende start met jouw blog hebt!

Ik was ook ooit een beginnende blogger

Ik vond schrijven altijd al leuk. Mijn allereerste blog maakte ik via het toenmalige web-log ergens tussen 2003 en 2005. Destijds was het gewoon een online dagboek en wist ik niets van bezoekersaantallen, vindbaarheid in de zoekmachines en deelde ik mijn blogs ook niet via social media. In 2012 deed ik een eerste serieuze poging als blogger. De afgelopen 9 jaar heb ik met ups en downs geblogd over allerlei verschillende onderwerpen en leerde ik steeds meer over alles wat erbij komt kijken.

1. Met welke intentie begin je een blog?

Wil je jouw gedachten delen met de wereld, begin je een blog bij je onderneming, wil je professioneel blogger worden? Wat jouw uiteindelijke doel is, is bepalend voor hoe jij je blog het beste kunt starten. Bovendien is het bepalend voor wat je nodig hebt. Begin jij jouw blog als ondernemer? Dan heb je waarschijnlijk al een eigen URL en kun je een aantal stappen overslaan.

Wanneer je geld wil verdienen met jouw blog (zelfs al wil je dat niet vanaf de start), dan moet je ook rekening houden met bepaalde voorwaarden die niet van belang zijn wanneer jij gewoon even jouw gedachten met de wereld wil delen.

2. Kies een pakkende naam en URL

Misschien wel een van de moeilijkste onderdelen is het kiezen van het naam. Dat vond ik althans. Iets uitkiezen wat makkelijk te onthouden is, wat past bij waar ik over wil schrijven (terwijl ik nog niet zo goed wist waar ik over wilde schrijven) én dan ook nog iets kiezen wat nog niet bezet is.

Ik wil je als tip meegeven dat het verstandig is om iets te kiezen dat NIET op een aparte manier wordt geschreven. Tenzij het iets is wat heel makkelijk te onthouden is. Ik koos jaren geleden voor de naam Loves 2 Love en ondanks dat ik er heel blij mee ben gaf het door de jaren heen wel wat problemen. Veel mensen denken dat het Love 2 Love is, of Loves to Love. Bovendien zijn er in het buitenland al heel veel Loves 2 Love accounts op social media, wat het ook meteen lastiger maakte om daar mijn accounts te claimen.

3. Zorg voor herkenbaarheid

Een van de leukste onderdelen vind ik het uitzoeken van een thema voor een website. Als beginnende blogger komt het regelmatig voor dat je niet tevreden bent over het thema dat je hebt gekozen. Niet zo gek ook, want je weet gewoon nog niet zo goed wat je precies wilt in een thema. Het is helemaal niet erg als je eens een keer wisselt van thema, maar probeer je blog niet elke maand een ander uiterlijk te geven. Dit kan namelijk voor verwarring bij je lezers zorgen.

4. Zelf hosten of gratis hosting?

Voor een hobbyblogger die eerst wil testen of het bloggen wel iets voor hem/haar is raad ik aan om te kiezen voor een gratis website. Maar wil jij een professionele blog neerzetten, of is je doel om hier op termijn geld mee te verdienen? Dan zou ik kiezen voor een eigen gehoste website.

Weet je niet zo goed wat het verschil is tussen gratis hosting en eigen hosting? Lees dan even deze pagina met het stappenplan voor startende bloggers.

13 tips voor beginnende bloggers

5. Perfectionisme is killing

Ze zeggen wel eens dat perfectionisme de stiekeme moordenaar is van productiviteit. Geloof me, dat is echt zo. Vooral in het begin is het best wel eens lastig om op publiceren te drukken, want voor je gevoel is het nooit goed genoeg. Maar als het nooit goed genoeg is kom je geen stap verder en blijf je altijd een beginnende blogger.

Van de artikelen die ik in mijn eerste jaar publiceerde staat misschien nog 10% online. Waarschijnlijk minder. Deze artikelen schreef ik zonder de zoekmachines in gedachten en ze waren vaak niet compleet. Maar dat maakt niet uit, want het was oefening om te komen tot waar ik nu ben. Dus begin gewoon en maak je niet te druk over dat het niet goed genoeg is.

6. Maak je niet te druk over SEO

Ja, het is belangrijk om de zoekmachines in gedachten te houden wanneer je schrijft. Maar ik zie nu vaak dat beginnende bloggers ontzettend bang zijn dat ze het niet goed doen voor de zoekmachines. Daar komt het perfectionisme weer om de hoek, met als gevolg dat je niet durft te beginnen.

Zeker weten dat je meteen goed van start gaat met SEO? Volg dan de beginnerstraining de basis van SEO. Daar komen alle stappen om goed gevonden te worden in de zoekmachines aan bod. Zo kun jij zonder stress beginnen met bloggen.

7. Kwaliteit boven kwantiteit

Veel blogs op je website hebben staan is fijn, maar het is belangrijker dat je artikelen compleet en goed geschreven zijn. Wat lees jij bijvoorbeeld liever:

  1. Een artikel waarin je alle informatie vindt voor jouw weekend naar Londen. Van hotels tot restaurants tot bezienswaardigheden.
  2. Een artikel waarin je 3 tips krijgt voor het vinden van een hotel, maar waar geen hotels toegevoegd zijn.

Natuurlijk lees je dan liever het complete artikel, want daar vind je de informatie waar jij op dat moment naar op zoek bent. Dus wanneer jij gaat schrijven is het belangrijker dat je artikelen compleet zijn dan dat je even snel een artikel schrijft omdat er iets online moet komen.

8. Houd de lezer in gedachten

Houd bij het maken van jouw content als beginnende blogger altijd de lezer in gedachten. Soms verzanden we als bloggers iets te veel in het schrijven voor de zoekmachines, of ben je zelf zo enthousiast over je artikel dat je niet helemaal hebt bedacht welke vragen een lezer zou stellen. Maar die lezer, dat is juist degene die jij wilt aantrekken.

Het schrijven van teksten is niet het enige waarbij je de lezer in gedachten moet houden. Doe dat ook bij het creëren van je menu, de widgets die je in de zijbalk vindt, de hoeveelheid reclame die er op de website komt te staan. Al deze punten dragen bij aan hoe de bezoeker jouw website ervaart.

9. Blog met regelmaat

Regelmatig bloggen is fijn voor je lezers, voor jouzelf en voor de zoekmachines. Hoe langer je blogt, hoe groter de kans is dat je vaste lezers krijgt. Deze vinden het fijn als ze weten wanneer er nieuwe content online komt. Zo zit ik zelf bijvoorbeeld elke donderdag voor de televisie om Temptation Island te kijken (guilty pleasure), en zou ik het heel frustrerend vinden als er dan ineens een aflevering niet of later online komt.

Ook de zoekmachines houden van regelmatig nieuwe content. Dat laat hen zien dat je jouw site serieus neemt en dat het een actieve site is. Als beginnende blogger is het dus verstandig om met regelmaat te bloggen. Kies daarbij een ritme dat voor jou vol te houden is. Of dat nou eens per week of eens per maand is, dat maakt niet uit.

10. Afbeeldingen

Zoals je ziet is dit artikel best wel lang. Om het een beetje op te breken maak ik gebruik van kopjes, maar ook van afbeeldingen. Kies afbeeldingen die bij jouw onderwerp passen. Het beste is om eigen afbeeldingen te gebruiken, maar als je geen passende afbeeldingen hebt kun je ook altijd stockfoto’s gebruiken.

Let op: je mag niet zomaar elke foto die je op internet vindt gebruiken op je website. De fotograaf moet hier toestemming voor hebben gegeven of je moet de foto hebben gekocht. Gelukkig zijn er ook stockfoto websites waar je gratis foto’s kunt vinden die je wél mag gebruiken.

11. Laat mensen weten dat je blog er is

Om bezoekers naar jouw website te trekken is het nodig dat jij laat weten dat ze daar content kunnen vinden. Je kunt immers geen website bezoeken als je niet van het bestaan af weet. Vooral als beginnende blogger kan het gek voelen om je blog te promoten. Het voelt misschien alsof je veel te vaak laat weten dat ze naar jouw website moeten komen, maar geloof me: dat valt echt mee.

Maak het lezers bovendien gemakkelijk om jouw artikel te delen, zodat je niet alleen zelf bezig bent met de promotie. Dat doe je door social mediaknoppen onder elk artikel te plaatsen. Hoe makkelijker het is om een artikel te delen, hoe sneller ze dat zullen doen.

12. Je hoeft niet overal aanwezig te zijn

Weet jij hoeveel verschillende social-mediakanalen er zijn? Ik noem er een paar: Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn, TikTok, Snapchat, Twitter, Reddit, Tumblr. En dat zijn ze nog niet eens allemaal. Als jij op alle social kanalen aanwezig moet zijn dan houd je geen tijd over om te schrijven. Kies er daarom een paar die goed bij je blog en bij jou passen en houd het daarbij. Zo is Claasen Communicatie niet aanwezig op Twitter of Snapchat (en ook niet op Reddit en Tumblr) omdat het niet bij mij als persoon en niet bij mijn bedrijf past. Wees niet bang om te kiezen.

13. Zorg voor een volle blog

Als beginnende blogger heb je waarschijnlijk nog niet zoveel content online staan terwijl je wel al naar de wereld wilt uitdragen dat ze jouw website moeten komen bezoeken. Maar bezoekers blijven langer hangen op jouw website als ze na het lezen van 1 geweldig artikel door kunnen klikken naar een volgend geweldig artikel. Zorg daarom dat je bij de lancering van je website al een aantal artikelen online hebt staan. Ergens tussen de 5 en 10 is perfect. Dit zorgt ervoor dat bezoekers langer op je website blijven hangen, en dat geeft ook weer een seintje aan de zoekmachines dat jouw website interessant is en opgenomen moet worden in de zoekresultaten.

Pin dit voor later

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.