Het is december en dat betekent dat het weer tijd is om doelen te stellen en om terug te kijken op het afgelopen jaar. Ik word zelf altijd enorm enthousiast van deze periode. Het is een tijd om terug te kijken op wat je allemaal hebt bereikt, hoe ver je bent gegroeid in een jaar tijd. En het is een tijd om plannen te maken voor het komende jaar. Mijn 10 beste tips voor doelen stellen vind je in dit artikel.
Waarom zou je doelen stellen?
Heb jij nog nooit eerder doelen gesteld en twijfel je of je het wel nodig hebt? Denk dan eens terug, is het jou wel eens overkomen dat je:
- Een idee had aan het begin van het jaar, en dit einde van het jaar nog steeds niet uitgevoerd was?
- Je niet meer precies wist wat je wilde bereiken dit jaar?
- Het gevoel had dat je niet zoveel had gedaan in een jaar?
Je kunt niet alles onthouden, en daardoor vergeet je soms wat je gepland had en hoeveel je hebt gedaan in een jaar. Dat is precies de reden dat het goed is om doelen te stellen. En extra belangrijk: schrijf je doelen daarom ook op. Bovendien geeft het je visie voor de lange termijn en motivatie voor de korte termijn.
Doelen stellen zorgt er ook voor dat je het beste uit jezelf haalt en dat je meer zelfvertrouwen hebt omdat je ziet dat je zoveel mogelijk uit jezelf haalt. Genoeg redenen om doelen te stellen, toch?
Wat zijn doelen?
Doelen bestaan uit dingen die je wilt bereiken binnen een bepaalde tijdsperiode. Je kunt doelen stellen voor over 10 jaar, 5 jaar en 1 jaar. Maar je kunt ook maandelijkse doelen, wekelijkse doelen en zelfs dagelijkse doelen opstellen.
Wanneer je begint met doelen stellen is het verstandig om eerst de doelen die verder weg zijn op te stellen. Dit zijn vaak ook grotere doelen. Dagelijkse doelen zijn een stukje kleiner en kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het doen van de boodschappen, het uitlaten van de hond of het afmaken van een project. Let bij je dagelijkse doelen vooral op dat je niet teveel doelen voor 1 dag opstelt.
1. Start altijd met een terugblik
Voor je aan de slag gaat met je doelen voor het nieuwe jaar (of nog verder vooruit) ga je terugkijken naar het afgelopen jaar. Daarbij kun je jezelf een aantal vragen stellen:
- Wat heb ik het afgelopen jaar bereikt?
- Zijn er dingen die ik had willen bereiken, maar wat nog niet gelukt is?
- Wil ik die dingen nog steeds bereiken?
- Wat waren grote teleurstellingen?
- Wat heb ik hiervan geleerd?
2. Vooruitblik, tijd om een beetje te dromen
Dan is het tijd voor je vooruitblik. Je kunt meteen beginnen met de doelen voor komend jaar, maar kijk ook even wat verder vooruit. Waar zou je willen staan over 5 of 10 jaar? Wees hierbij realistisch, maar durf ook te dromen. En denk na over elk aspect. Waar sta jij op zakelijk gebied, persoonlijk vlak, sociaal, financieel, familie, gezondheid.
Zijn er dingen in jouw leven die je wilt en nog niet hebt? Zijn ze in een jaar te realiseren, of heb je hier langer de tijd voor nodig? Wanneer jouw doel is om een huis te kopen, lukt dat misschien niet in 1 jaar tijd. Maak een tijdlijn van dingen die je wilt en wanneer je verwacht dat je deze kunt bereiken.
Misschien heb je ook wel dingen in je leven die je juist niet wilt. Dingen waar je tijd of geld aan verspilt terwijl je diep in je hart weet dat je hier niet gelukkig van wordt. Zet deze ook op een rijtje voor jezelf.
3. Omzetten in doelen
Jouw vooruitblik alleen is niet voldoende. Als je deze niet omzet in doelen, dan blijft het bij dromen. Start daarom nu met het opschrijven van al jouw doelen. Je stelt doelen voor dingen die je wilt doen, maar ook doelen voor dingen die je minder of niet meer wilt doen. Daarnaast stel je ook vast op waar je tegenaan zou kunnen lopen, en hoe je dit aan zou pakken.
4. FOCUS! Kies niet teveel doelen
Wanneer je teveel doelen stelt is het lastig om ze allemaal te kunnen behalen. Je moet je aandacht immers verspreiden over de verschillende doelen. Zorg daarom dat je focust en jezelf niet te veel doelen tegelijk stelt. Heb je heel veel plannen? Je kunt ze dan wel vast opschrijven bij je vooruitblik, maar plan ze nog niet dit jaar in. Kies maximaal 3 grote doelen per jaar, meer is echt te veel.
5. Maak je doelen SMART
Doelen stellen lijkt misschien makkelijk, maar het is nog best lastig om dat op de juiste manier te doen. Maak je doelen SMART. Dit staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Relevant en Tijdsgebonden.
Specifiek
Wanneer jouw doel niet specifiek is, is het lastig om er de focus op te leggen. En dat zorgt op zijn beurt er weer voor dat je motivatie om je doelen te bereiken minder is.
- Wat wil je bereiken?
- Wie is erbij betrokken?
- Waar vindt het plaats?
- Zijn er middelen of limieten van toepassing?
Voorbeeld:
‘Ik wil een team om me heen verzamelen om mijn bedrijf nog verder te laten groeien. Hiervoor wil ik trainingen volgen, zodat ik op een succesvolle manier mijn team kan leiden.’
Meetbaar
Om te kunnen controleren of je jouw doel hebt bereikt moet het doel meetbaar zijn. Een doel als ‘meer naamsbekendheid’ of ‘meer bezoekers op de website’ is niet meetbaar. Leg vast wat het begincijfer is en wat het eindcijfer moet zijn. Bijvoorbeeld:
‘Eind dit jaar heb ik 50% meer bezoekers op mijn website en is mijn omzet gegroeid met 25%.’
Acceptabel
We zijn er allemaal sterren in om doelen te stellen die niet haalbaar zijn, omdat we gewoon te veel willen. Het is belangrijk om jouw doel realistisch te maken. Natuurlijk mag het nog steeds een uitdaging zijn om je doel te behalen, maar maak het niet onmogelijk.
Relevant
Doelen moeten passen binnen de lijn van jouw andere doelen in het leven. Ineens het doel stellen om op wedstrijdniveau te komen van een sport die je nog nooit gedaan hebt terwijl je eigenlijk ook graag aan kinderen wilt beginnen met jouw partner is misschien niet helemaal met elkaar te verenigen.
Tijdsgebonden
Goede doelen zijn altijd tijdsgebonden. Is er geen datum aan verbonden kun je je namelijk ook niet focussen op het behalen van dat doel. Stel het doel zo op dat je met deadlines kunt gaan werken.
Bijvoorbeeld:
‘Op 31 december 2021 heb ik de 1e, 2e of 3e plaats gehaald bij een hardloopwedstrijd.’
6. Kies voor haalbare doelen
Ik noemde het al even bij de SMART-doelen, een doel moet haalbaar zijn. Je kunt niet verwachten dat je in het eerste jaar van jouw bedrijf een miljoen omzet draait. Dat wil niet zeggen dat het een onhaalbaar doel is, maar wel dat het een onhaalbaar doel is voor jouw eerste jaar.
Kijk bij het stellen van een haalbaar doel altijd even terug naar hoe het het afgelopen jaar ging. Hoeveel groei heb je doorgemaakt in het afgelopen jaar? Wanneer jouw omzet afgelopen jaar met 50% gegroeid is, dan zou je jezelf kunnen uitdagen en zeggen dat je jouw omzet nu met 60% wil laten groeien.
7. Maar maak ze niet te makkelijk
Haalbare doelen stellen is niet hetzelfde als makkelijke doelen stellen. Geen zorgen, ik heb me er ook schuldig aan gemaakt in het verleden. Ik verwachtte geen grote groei en stelde daardoor een te makkelijk doel, dat al binnen 3 maanden behaald was. Het is ook lastig om een doel op te stellen dat je binnen een jaar moet halen. Haal je het veel te snel, was het dus te makkelijk. Haal je het niet, is het demotiverend. Geef jezelf wat ruimte hierin en daag jezelf uit. Kijk goed naar cijfers van eerdere jaren, dat zou het iets makkelijker moeten maken.
8. Maak acties van je doelen
Je doelen zijn opgesteld, maar om ze ook daadwerkelijk te halen ga je ze nu omzetten in acties. Dus welke stappen moet jij zetten om jouw doel te behalen? Je mag meerdere acties per doel gebruiken, maar zorg in ieder geval voor 1 actie per doel. Anders blijft het bij een doel en kijk jij aan het einde van het jaar terug op een niet gehaald doel.
9. Maak deeldoelen
Sommige doelen zijn zo groot dat er meerdere kleine doelen nodig zijn om deze te behalen. Je kunt daarom ook werken met deeldoelen. Zo kun je bijvoorbeeld een jaardoel, half jaardoel en maanddoel opstellen. De kleinere doelen dragen dan bij aan het behalen van het grote doel. Ook hier geldt: maak een actie bij je deeldoelen.
10. En een jaarplanning
Als al jouw doelen opgesteld zijn, je eventueel deeldoelen hebt gemaakt én je ze hebt omgezet in acties is het tijd om jouw jaarplanning in te gaan vullen. Dat kun je onder andere doen met de blogplanner 2021. Hier heb je niet alleen ruimte om jouw jaardoelen in te vullen, maar ook ruimte om elke maand te evalueren hoe het gaat met jouw doelen. Daarnaast is er meer dan voldoende ruimte om je content in te plannen (voor zowel de week als maand) en heb je handige overzichten om bijvoorbeeld inkomsten en uitgaven bij te houden.
11. Hang/plaats je doelen op een zichtbare plek
De allerlaatste stap bestaat uit het ophangen van jouw doelen op een zichtbare plek. Wanneer je namelijk regelmatig geconfronteerd wordt met jouw doelen is de kans groter dat je deze ook daadwerkelijk behaalt. Hang je doelen daarom bijvoorbeeld op in je kantoor.
*Afbeeldingen van Unsplash
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!